Alumna uitgelicht – Eva de Jong

Alumna uitgelicht – Eva de Jong

Eva de Jong is in 2010 begonnen met de studie Bèta-gamma en heeft de major Wiskunde gedaan. In dit interview vertelt zij over haar leukste herinneringen van haar studietijd, wat voor werk ze nu doet en hoe interdisciplinariteit hierin terugkomt.

Wat is je leukste herinnering aan je studietijd?

Ik heb wel echt een leuke studietijd gehad, er doen gewoon echt hele leuke mensen Bèta-gamma. In mijn studietijd heb ik de kans gekregen om hele leuke dingen te organiseren, ik heb leuke mensen ontmoet en goede vrienden gemaakt. Ik heb met mijn studietijd een goede basis gelegd voor de rest van mijn leven.

Wat houdt deze goede basis dan in?

Dat je heel veel vaardigheden hebt geleerd, sociale vaardigheden maar ook vaardigheden als presenteren, schrijven, lezen en vooral ook samenwerken, dat hebben we heel veel gedaan in de studie.

Wat voor werk doe je nu?

Ik werk als data-analist bij de Algemene Rekenkamer in Den Haag. Hier hou ik mij bezig met het analyseren van kwantitatieve bestanden van verschillende grootten.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik heb een onderzoeksmaster statistiek gedaan aan de Universiteit van Leiden. Daarin heb ik stage gelopen om te kijken hoe statistiek in de praktijk werkt. Dit wilde ik graag buiten de universiteit proberen om te kijken hoe het in het eggie gaat. Toen kwam ik via via terecht bij de Algemene Rekenkamer. Ik vond het daar heel leuk en toen hebben ze mij daar een baan aangeboden en ben ik gebleven.

Toen je daar net kwam vond je toen dat er een groot verschil was tussen de praktijk en de universiteit?

Ja ik vond dit een heel groot verschil, vooral omdat in de praktijk, zeker met data, is het niet zo op orde als op de universiteit. Wij leren vaak analyseren met gestructureerde gegevens terwijl in normale datasets het vaak veel minder gestructureerd is. Je hebt dan bijvoorbeeld dat er meerdere tabbladen zijn of dan zijn kolommen niet goed gevuld. Je leert er wel mee omgaan dus je leert wel wat je moet doen als er data mist, maar in mijn geval komt het heel vaak voor dat niet iets mist, maar dat er iets staat wat niet waar kan zijn. De werkelijkheid is niet zo mooi als de universiteit je leert.

Hoe komt interdisciplinariteit terug in je werk?

Dit komt dagelijks terug. Ik doe veel werk in interdisciplinaire teams, bij de rekenkamer hebben veel mensen een andere studieachtergrond, bijvoorbeeld met bestuurskunde, politicologie, economie of sociologie. In die samenwerken merk je heel erg wat je aan iemand kan hebben en dat is natuurlijk ook wat je in de studie hebt geleerd. Dus wat je eigen krachten zijn en wat je daaruit kan halen.

Daarnaast leer je ook om te communiceren. Als ik iets moet uitleggen aan mensen die geen statistiek hebben gestudeerd dan weet ik hoe ik dit moet aanpakken. Dit heb ik geleerd doordat ik al eerder heb moeten samenwerken met mensen die geen wiskunde studeerden. Maar ook in samenwerkingen met mensen die dit wel hebben gestudeerd heb ik hier iets aan. Als ik moet uitleggen wat ik aan mijn deel van het onderzoek had gedaan dan weet ik hoe ik dit duidelijk kan communiceren.

Wat is nu je terugdenkt het belangrijkste wat is blijven hangen van je studie?

Weet ook vooral wat je niet weet, daardoor sta je open voor wat andere kunnen aanvullen. Dat je zelf niet iets gaat invullen wat andere misschien al weten. En durf te vragen als je zelf iets niet weet. Bijvoorbeeld bij de overheid is alles in afkortingen dus ik vraag gewoon nog bij elke meeting wat die afkortingen betekenen. Niet doen alsof je alles weet. Weet waar de expertise van iemand anders begint en waar die van jezelf ophoudt.

We hebben het al gehad over kwaliteiten die je hebt geleerd tijdens je studie. Zijn er nog andere kwaliteiten die je op je studie hebt geleerd waar je nog wel eens gebruik van maakt in je werk?

Logisch nadenken, dat is wel iets wat ik van wiskunde heb overgehouden. Vooral in het onderzoek merk ik dat dit een handige om logisch te kunnen nadenken. Als mensen om advies vragen dat je het dan goed op een rijtje hebt. 

Wat zou jouw alternatieve carrière pad zijn geweest?

Eigenlijk ben ik best wel tevreden. Maar als ik moet kiezen, dan was ik misschien wel een eventplanner geworden, dan was ik gewoon activiteiten blijven organiseren. Ik ben nu ook voorzitter van de personeelsvereniging op mijn werk, het blijft toch een beetje in mij zitten (Eva is voorzitter geweest van de Kleine Activiteiten Commissie van de studievereniging).

Wie was jouw favoriete docent tijdens je studie?

Een docent van sociologie, Bernard Kruithof, hij vertelde altijd een verhaal en dan achteraf keek hij terug in zijn slides en dan bleek hij wel alles verteld te hebben ook al leek het een random verhaal. Het was gewoon heel chill om naar hem te luisteren, het was altijd een goed verhaal.

Denk je nog wel aan Sjeel?

We zijn haar een keer tegengekomen op Koningsdag en ze herkende ons ook nog. Dat was wel heel grappig.